För att en produkt ska bli godkänt som naturläkemedel måste vissa kvalitetskrav och regler uppfyllas. Det är läkemedelsverket som har hand om all typ av godkännande. Kvalitetskrav för produkten och tillverkningen är samma för både naturläkemedel och växtbaserade läkemedel och godkännandet av kvalitetskraven går under samma regler som vanliga läkemedel.
För godkännande som naturläkemedel måste det finnas undersökningar och/eller beprövad erfarenhet av produkten för att den ska bli godkänd.
För växtbaserade läkemedel och traditionellt växtbaserade läkemedel ligger skillnaden främst i kraven på dokumentationen av produkternas effekt. Växtbaserade läkemedel måste ha använts i minst 10 år inom EU för att bli godkänt, det måste även finnas vetenskaplig data och studier som stödjer att produkten har avsedd effekt.
Traditionellt växtbaserade läkemedel har inte riktigt samma krav utan, det räcker med att det funnits en medicinsk användning i minst 30 år samt att den 15 år av dessa används inom EU. Om det finns tillräckligt mycket vetenskaplig data och studier ska produkten registreras som växtbaserat läkemedel i stället.
Innan registrering av en produkt görs precis som för vanliga läkemedel en säkerhetsutvärdering och i denna ska redovisning av relevant vetenskaplig data tas upp samt även kompletterande egna studier.